Telefon: 0770.713.849

Cosul este gol

» BLOG » Luxatie de umar

Momentan nu sunt introduse produse in aceasta sectiune.

Luxația de umăr



Printre articulațiile mari, umărul are cel mai mare grad de libertate, fiind o articulație cu conducere musculară. Stabilitatea umărului este asigurată în special de capsula articulară, ligamente, muschi și labrum, iar contactul suprafețelor este limitat.


Cauze


Cei mai afectați de luxația de umăr sunt atleții care practică sporturi ce implică contact violent cu adversarul și căderi accidentale pe suprafete dure. În cazul pacienților ce nu fac sport, cel mai des suferă de luxatie de umăr în urma unui accident auto, alunecare sau cazătură de la înăime.

Luxația de umăr presupune ca partea din omoplat numită glenă și capul humeral pierd complet contactul între ele. Subluxația reprezintă modificarea raportului normal între aceste suprafețe, fară a fi o luxatie propriu-zisă.

Instabilitatea umărului reprezintă o situație cronică. Aceasta intervine în momentul în care se produc frecvent sau pot fi replicate luxații cu usurință subluxații sau luxații ale articulatiei.

Simptome


Primele simptome ale luxației umărului sunt prezente durerile acute, zgomot sub formă de pocnitură în articulatie, învinețire, deformare și în cele mai multe cazuri imposibilitatea de a misca articulația.

Luxația scapulo-humerala posttraumatică


Acest tip de luxație se întamplă cel mai frecvent prin căderea pe mâna întinsă în spate sau direct pe umăr, acest lucru făcând capul humeral să rupă structurile anterioare ale articulației și pierderea contactului cu suprafața articulară a omoplatului. În multe cazuri, luxația se asociază și cu o fractură-infundare a capului humeral, care poate contribui mai târziu la recidivă.

După o luxație de umăr rămâne o bresă anterioară în capsula articulară, lucru care favorizează din nou o luxație, în cazul în care nu survine vindecarea naturală. Acest lucru poate conduce la deformarea capului prin leziunea Hill-Sachs.

Tratament


La început, luxația trebuie redusă, lucru ce poate fi realizat ori la locul accidentului, ori prin manevre complexe. După aceea, se confirmă radiologic reducerea luxației și se realizează imobilizarea umărului. 

Imobilizarea umărului se poate realiza printr-un bandaj complex ce nu permite sub nici o formă miscarea articulației, Bandajul Dessault. De asemenea, mai există și Orteza tip Dessault, care funcționează pe același principiu ca și bandajul, dar este mai comod de purtat și, în caz de nevoie, poate fi dat jos mult mai ușor, având prindere cu scai.

Perioada de imobilizare a umărului este decisă de către medicul specialist. În această perioadă, se recomanda un examen RMN, în baza căruia, după caz, se poate decide dacă este nevoie de intervenție chirurgicală sau dacă se poate începe programul de fiziokinetoterapie.


spacer
Website detinut de RED ORTOPEDIC MED S.R.L., CIF: RO36754170, Reg.Com: J35/3144/17.11.2016