Telefon: 0770.713.849

Cosul este gol

Catalog produse
» BLOG » Luxatia de glezna

Momentan nu sunt introduse produse in aceasta sectiune.


Luxația de Gleznă: Cauze, Simptome, Tratament si RecuperareIntroducere

Luxația de gleznă apare atunci când un traumatism violent produce o separare anormală în articulația talo-tibială, ceea ce înseamnă ruperea ligamentelor sau separarea parțială sau totală a capetelor osoase cu tibia, peroneul sau talusul. Această afecțiune poate duce la complicații serioase și necesită un diagnostic și un tratament prompt pentru a evita leziunile permanente.

Ce este luxația de gleznă?

Glezna luxată este cauzată de o răsucire forțată, o cădere sau o lovitură puternică. Leziunea poate fi parțială, când osul deplasat alunecă într-o parte, păstrând totuși congruența cu al doilea os, sau totală, când osul deplasat pierde complet congruența cu al doilea os. În cele mai multe cazuri, luxația de gleznă apare în același timp cu o fractură de gleznă, cazurile de luxație fără existența unei fracturi fiind rare.

Anatomia gleznei

Articulația gleznei este alcătuită din trei oase: tibia, fibula și talus. Sub aceasta se află articulația subtalară, situată între talus și calcaneu, care permite piciorului să se miște lateral. Ligamentele puternice mențin toate aceste oase la locul lor, oferind stabilitate și mobilitate articulației gleznei.

Cauze ale luxației de gleznă

Luxația de gleznă este frecvent cauzată de practicarea sporturilor profesioniste, în special cele care includ sărituri, accidente de mașină, accidente casnice, precum căderile de la înălțime, aterizări greșite pe o suprafață dură sau teren denivelat, contact dur sau o lovitură puternică în timpul activităților sportive, și răsuciri forțate sau bruște.

Factori de risc

Factorii de risc care cresc probabilitatea producerii unei luxații de gleznă includ activități sportive de mare intensitate, antecedente traumatice cum ar fi entorsa de gleznă, o fractură sau o luxație anterioară, anomalii funcționale de la naștere, afecțiuni genetice care produc slăbirea ligamentelor, precum sindromul Ehlers-Danlos, și obezitate.

Simptome

Simptomele luxației de gleznă includ durere puternică, zgomot de trosnitură în momentul luxației, umflare și învinețire a zonei, deformare importantă articulară, imposibilitatea mobilizării zonei, durere la atingere, incapacitatea de a pune greutate pe picior și, în cazurile severe, os care străpunge pielea.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica corect luxația de gleznă și a evita complicațiile, este necesar un consult medical de urgență. Medicul ortoped va efectua o examinare clinică și va solicita examene imagistice, precum radiografii sau RMN-uri, pentru a determina gradul de afectare a gleznei.

Tratament

Tratamentul luxației de gleznă depinde de tipul de luxație și de leziunile asociate. Acesta poate include reducerea gleznei, adică repoziționarea oaselor gleznei de către medicul ortoped, imobilizarea gleznei folosind un bandaj elastic, ghips sau orteze pentru leziunile ușoare, tratamentul chirurgical pentru repoziționarea oaselor și repararea ligamentelor folosind plăci și șuruburi speciale, și artroscopia, o operație minim-invazivă pentru repararea luxației și a leziunilor colaterale.

Recuperare și fizioterapie

Recuperarea după o luxație de gleznă poate dura între șase și 12 săptămâni, în funcție de severitatea leziunilor. Fizioterapia și kinetoterapia sunt esențiale pentru recăpătarea mobilității și forței gleznei. Exercițiile de recuperare ajută la menținerea tonusului muscular și prevenirea rigidizării articulației.

In timpul recuperarii, in functie de nevoile pacientului si recomandarile medicului, se pot folosi Orteza de glezna Walker, Orteza de glezna cu stabilizare metalica sau Orteza de glezna compresiva cu intarire din silicon


Complicații

Luxația de gleznă poate avea complicații serioase, inclusiv rigiditate în articulație, artrita gleznei care provoacă dureri cronice, infecții, oase vindecate incorect care pot necesita intervenții chirurgicale suplimentare, leziuni ale vaselor de sânge și ale nervilor, și cheaguri de sânge.

Prevenție

Deși luxația de gleznă este adesea accidentală și dificil de prevenit, anumite măsuri pot reduce riscul, cum ar fi purtarea echipamentelor de protecție în timpul activităților sportive, încălzirea corespunzătoare a articulațiilor înainte de activitate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, și evitarea terenurilor denivelate și a suprafețelor dure pentru activitățile fizice.

Concluzie

Luxația de gleznă este o afecțiune gravă ce necesită diagnostic și tratament prompt pentru a evita complicațiile pe termen lung. Prin măsuri preventive adecvate și un tratament corespunzător, recuperarea poate fi completă, permițând revenirea la activitățile normale.

spacer
Website detinut de RED ORTOPEDIC MED S.R.L., CIF: RO36754170, Reg.Com: J35/3144/17.11.2016