Telefon: 0770.713.849

Cosul este gol

» BLOG » Hernie inghinala

Momentan nu sunt introduse produse in aceasta sectiune.

Hernia inghinală


Hernia inghinală este una dintre herniile abdominale care afectează în cea mai mare măsură bărbații. Hernia inghinală apare în momentul în care, în urma unei rupturi musculare la nivelul canalului inghinal, o porțiune a intestinului pătrunde în această zonă. Nu se vindecă de la sine, iar netratarea acestei probleme de sănatate poate duce la complicații serioase.


Hernia inghinală este de două tipuri, în funcție de modul în care apare: directă și indirectă.

Hernia inghinală directă se produce medial de vasele epigastrice inferioare. Această hernie este de obicei dobândită, dezvoltându-se din cauza unui defect dobândit inghinal.

Hernia inghinală indirectă este un defect congenital, fiind posibilă tratarea la scurt timp după nastere.

Cauze

  • Activitatea fizică intensă / locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic
  • Sarcină
  • Existența unei zone slăbite în peretele abdominal
  • Presiune intraabdominală crescută

Simptome


O întrebare frecventă a pacienților este dacă hernia inghinală doare. Acest lucru depinde în funcție de tipul de hernie și de vechimea acesteia, dar în primă fază nu se poate vorbi de o durere propriu-zisă.

Simptome frecvente sunt:

  • Umflătura în zona scrotului
  • Disconfort în zona inghinală în timpul activităților fizice sau când tușești
  • O umflătură în zona inghinală, cel mai frecvent pe o singură parte
  • Senzație de slăbiciune în zona inghinală

În cazul herniei inghinale necomplicate, simptomul principal este prezența în zona inghinală a unei umflături, care își mărește volumul la efort fizic, tuse sau strănut. Se reduce în poziție culcată sau la apăsarea cu mâna.

În momentul în care hernia nu mai poate fi redusă prin palpare sau poziția culcat, este vorba de hernie încarcerată. În această fază, durerea este prezentă în mod constant și creste intensitatea ei, chiar și în momente de repaus.

Dacă este afectată circulația sângelui la nivelul organului herniat, se poate produce strangularea acestuia. Hernia strangulată se manifestă prin durere intensă, se simte ca o arsură și este o urgență de natură chirurgicală. Intestinul herniat și încarcerat poate provoca ocluzia intestinală, o altă complicație care este o urgență chirurgicală.

Tratament


Hernia inghinală în sine nu reprezintă o urgență, tratarea ei având loc din cauza discomfortului resimțit (estetic si/sau durere) și pentru a evita apariția complicațiilor, uneori severe, care pot avea chiar și prognostic vital.

Complicațiile sunt următoarele:

  • Strangularea în cazul intestinului
  • Perforarea care poate avea ca efect ocluzia intestinală și apoi peritonita, afecțiuni ce pot pune în pericol viața pacientului în cauză
  • Blocarea conținutului herniat

Este recomandată urmărirea și monitorizarea evoluției herniei inghinale, iar pacientul trebuie informat cu privire la evoluția și apariția semnelor de alarmă, dacă este cazul.

Hernia inghinală, din păcate, nu poate fi tratată decât prin metode chirurgicale, deoarece această problemă medicală are cauze mecanice. Tratamentul are ca scop reintroducerea în cavitatea abdominală a conținutului herniat și de a restabili integritatea peretelui abdominal.

Medicul poate recomanda accesorii adecvate pacienților cu hernie inghinală, cum ar fi orteza sau lenjeria pentru hernie inghinală, care sunt concepute pentru a aplica o presiune asupra herniei inghinale. Acestea pot fi folosite înainte sau după operație. De asemenea, pot fi folosite ca metode de prevenție.


spacer
Website detinut de RED ORTOPEDIC MED S.R.L., CIF: RO36754170, Reg.Com: J35/3144/17.11.2016