Durere de genunchi
Durerile de genunchi sunt o problemă frecventă care pot afecta oameni de diferite vârste.
Cuprins:
În mod normal, durerile de genunchi se ameliorează în câteva zile sau după o perioadă de repaus.
În unele cazuri, durerile de genunchi pot persista o perioadă mai îndelungată, iar în acest caz trebuie făcute niște cercetări amănunțite care trebuie executate de un medic specialist.
Cauze
Genunchii noștri sunt supuși la o multitudine de solicitări. Ei ne susțin greutatea corpului, ne permit să realizăm o multitudine de miscări cu ajutorul oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilagiilor.
Durerile de genunchi apar din cauza urmatoarelor:
- Suprasolicitare
- Accidentari
- Afecțiuni medicale
Suprasolicitarea articulațiilor
Suprasolicitarea articulațiilor pot cauza dureri de genunchi. Această cauză apare cel mai frecvent la sportivii care se antrenează în permanență sau la sportivii care au un antrenament incorect.
Utilizarea îndelungată, mai ales în activități solicitante, pot duce la inflamații, osteoartrite și tendinite. Atleții și cicliștii pot suferi de sindromul dureros patelofemural sau sindromul tendonului ilio-tibial.
De asemenea, obezitatea este o cauză des întâlnită în durerile de genunchi. Având greutate în plus, aceasta pune presiune excesivă pe genunchi.
Accidentările
Accidentările pot fi de multe feluri, de la activități normale zilnice, cum ar fi o cazatură până la activități sportive. Accidentele ne supun la riscul de a întinde, rupe (incomplet sau complet) ligamentele genunchiului, care provoacă entorse de gradul 1, 2 sau 3, în funcție de gravitatea accidentării. Ghemuirea sau răsucirea în jurul propriului ax poate duce la ruptura de menisc. Căderea direct pe genunchi poate cauza fractura de rotulă.
În multe cazuri, în funcție de recomandările medicului specialist, o orteza de genunchi poate ajuta în cazul leziunilor ligamentare, leziuni ale țesuturilor moi, afectiuni minore ale meniscului și alte afecțiuni ale genunchiului.
Afecțiunile medicale
Durerile de genunchi pot avea și alte cauze de natură medicală. Dacă durerile de genunchi persistă, acestea pot ascunde alte afecțiuni mai grave, precum ar fi gonartroza, artrita, osteoporoza, lupsul, guta, Boala Osgood-Schlatter, infecții sau chisturi la nivelul genunchiului.
Cele mai frecvent întâlnite afecțiuni cu care sunt diagnosticați pacienții sunt:
- Poliartrita reumatoidă: O boală autoimună, afectează orice articulație a corpului. Simptomele sunt umflături, dureri mari, dar și dizabilitați.
- Osteoartrita:Afectiune degenerativă, frecventă în cazul persoanelor vârstnice. Se manifestă prin deteriorarea cartilajului articular.
- Tendinita patelară:Inflamație cronică a tendoanelor ce fac legatura între osul piciorului inferior și genunchi, cel mai frecvent întâlnită în cazul cicliștilor și alergătorilor.
- Artrita infectioasă:Articulația genunchiului se infectează, provocând umflare, durere și febră. Se tratează prin drenaj și tratament cu antibiotice.
- Guta:Un fel de artrită localizată în degetul mare, însă poate afecta și genunchiul. Durerea provocată de gută poate fi foarte intensă.
Chiar dacă ,de cele mai multe ori, când ne dor genunchii, tindem să nu luăm în serios această problemă, trebuie să apelați la un medic de specialitate dacă întampinați următoarele simptome: genunchiul este umflat, rosu și cald în zona articulațiilor, observați că este deformat, temperatură mare la atingere, zgomote neobișnuite care vin din zona genunchiului, nu puteți îndoi sau îndrepta genunchiul, slăbiciune în genunchi, observați instabilitate la nivelul genunchiului.
Tratament
În afară de durerile de genunchi cauzate de o cădere usoară, lucru ce poate fi tratat relativ simplu și eficient acasă, celelalte vor fi tratate conform recomandării medicului de specialitate.
Tratamentul medicamentos
Medicamentele antiinflamatoare și cele împotriva infecțiilor pot fi prescrise pentru calmarea durerilor, sau mai pot fi aplicate injecții cu corticosteroizi, care s-au dovedit a fi eficiente în cazul simptomelor de artrită.
Tratament chirurgical
Intervențiile chirurgicale se aplică în cazul unor accidentări mai grave. După intervenția chirurgicală, trebuie să se efectueze și recuperare adecvată pentru natura leziunii.
Tratament naturist
Tratamentul naturist, precum suplimentele alimentare pot reduce durerea articulațiilor, ajută ligamentele, tendoanele și cartilajele, pot reduce inflamatia și mai oferă și efect analgezic.
|