🎙️
Ține apăsat
Bara Recenzii
Google ★★★★★ 5.0 Excelent | Peste 150 de recenzii
Telefon: 0770.713.849

Cosul este gol

Catalog produse
» BLOG » Coxartroza

Momentan nu sunt introduse produse in aceasta sectiune.


Coxartroza - Cauze, Simptome, Tratament




Ce este Coxartroza?


Coxartroza este o patologie care apare cel mai des la persoanele înaintate în vârstă, fiind o patologie degenerativă care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului.

La nivelul șoldului, se localizează capul femural și cavitatea acetabulară. Între ele se află un țesut cartilaginos, care are rolul de amortizare a șocurilor și se mai ocupă de mișcarea uniformă a articulației. Cu timpul, acest țesut se degradează și afectează stilul de viață al persoanei în cauză.

Mulți pacienți ignoră semnele incipiente ale bolii, dar dacă este depistată la timp, poate fi tratată și chiar vindecată fără vreo intervenție chirurgicală.

Cauze


Cauzele apariției coxartrozei pot fi variate, dar cauzele cele mai des întâlnite sunt:

  • Varsta. Apariția coxartrozei este cel mai des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă, comună în rândul persoanelor de peste 40 de ani.
  • Genul. Coxartroza este mult mai întâlnită în rândul femeilor, dar motivele sunt necunoscute.
  • Traumatisme. Luxații sau lovituri la nivelul șoldului pot fi un factor puternic în declanșarea acestei afecțiuni.
  • Efort fizic. Meseriile care implică efort fizic foarte solicitant pot reprezenta un factor de risc pentru apariția coxartrozei.
  • Factorii Genetici. S-a demonstrat în multe studii că genetica joacă un rol important.

Simptome


Simptomele incipiente ale coxartrozei sunt durerea de șold, senzația de rigiditate, reducerea mobilității și durerea inghinală.

În unele cazuri, boala progresează încet și pacienții nu bagă în seamă simptomele până nu le afectează activitățile zilnice.

  • Durerea fesieră, cu durere ce coboară spre coapsă, este de obicei primul semn al coxartrozei. La început apare în mers, după care pacientul simte durerea aceasta permanent.
  • Mobilitate redusă. Pacienții care suferă de coxartroză vor simți mobilitate redusă când vine vorba de întinderea piciorului în spate, rotiri interne ale piciorului și nu vor putea desface picioarele.
  • Rigiditate la nivelul șoldului. Aplecatul, coborâtul scărilor, urcatul sau încălțatul pot deveni niște activități zilnice problematice în rândul persoanelor cu coxartroză.

Tipuri


Această boală poate fi de trei tipuri: coxartroza de gradul 1, coxartroza de gradul 2 și coxartroza de gradul 3.

La gradul 1, durerea de șold apare după mers sau alergat. Durerea se localizează la nivelul articulației șoldului. Odihna ajută la ameliorarea durerii. Când vorbim de gradul 1, mișcarea nu este afectată și nu apar anomalii la mers.

La gradul 2, durerea crește progresiv, durerea se localizează în jurul articulației șoldului, în zona coapsei și cea inghinală. Durerea persistă și în repaus, mușchii pierd funcționalitate și pot apărea deformări ale capului femural.

La gradul 3, durerea se resimte în continuu. Mersul este afectat, membrul inferior afectat va suferi și atrofii musculare, la fel și fesele. Membrul pare mai scurt pe partea afectată, iar corpul va solicita membrul sănătos pentru a compensa.

În acest stadiu, de cele mai multe ori articulația se deformează ireversibil și necesită intervenție chirurgicală și punerea unei proteze de șold.

În funcție de cauză, putem vorbi de coxartroza primară și secundară.

Coxartroza primară apare în urma unor factori de risc precum stilul de viață, genetica.

Coxartroza secundară apare în urma unor afecțiuni precum displazia congenitală de șold, dislocarea soldului, obezitate, hipotiroidismul, leziuni articulare și altele.

Diagnosticare


Coxartroza sau artroza soldului este diagnosticată de un medic în urma unui consult fizic, care poate duce la investigații imagistice (radiografie, RMN) pentru a confirma și pentru a determina stadiul și progresia bolii.

Tratament


În acest caz, există metode de tratament non-chirurgicale și tratament chirurgical.

Tratamentul non-chirurgical


Kinetoterapia. Când boala este în stadiu incipient sau mediu, exercițiile de kinetoterapie au rolul de a tonifia mușchii din zona soldului și de a păstra și îmbunătăți mobilitatea articulației soldului. Prin această metodă se diminuează simptomele și progresia coxartrozei.

Exercițiile fizice. Un program bine pus la punct de exerciții fizice care nu necesită un efort mare din partea pacientului pot tonifia mușchii și ajuta mobilitatea soldului, precum exercițiile acvatice.

Greutatea corporală. Doar câteva kilograme în plus pot exercita o presiune foarte mare pe articulație, motiv pentru care este foarte important să vă mențineți greutatea corporală în limite normale.

Tratament medicamentos

Acest tratament este foarte comun asociat pentru această boală. Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este foarte benefică, însă trebuie luate pentru perioade scurte de timp pentru a nu dezvolta efecte secundare.

Tratamentul chirurgical

În cazul în care boala a ajuns în stadiu avansat iar metodele non-chirurgicale nu mai ajută la ameliorarea durerii, iar activitățile zilnice normale sunt afectate, se recurge la metoda chirurgicală, care constă în înlocuirea articulației coxofemurale cu un implant artificial, care este o proteză.

Red Ortopedic Med vă pune la dispoziție orteza de șold, care este confecționată din neopren și are rolul de a stabiliza, proteja și sprijini țesuturile moi în jurul articulației soldului. Această orteza este utilă atât înainte de operație cât și postoperator. Mai este recomandată și în cazul de necroza de cap femural, osteoporoză și dureri la nivelul soldului.

De asemenea, susținătorii plantari personalizați se dovedesc a fi un mare ajutor în cazul persoanelor cu coxartroză. Aceștia oferă descărcarea presiunilor de pe membrul afectat, iar acest lucru ajută la ameliorarea durerilor și progresului bolii.

spacer
Website detinut de RED ORTOPEDIC MED S.R.L., CIF: RO36754170, Reg.Com: J35/3144/17.11.2016